2014. október 13., hétfő

Szilvásvárad - Szalajka-völgy


Őszi erdő

Tó ősszel
Ma a lányom napja volt (okt.11.), mivel kerek évfordulót ünnepelt. Ennek tiszteletére kért egy kirándulást. Indultunk tehát Szilvásváradra. Lehet ez nem tűnik valami eredeti kívánságnak, de eddig ott mindig jól éreztük magunkat, s különben is ősz van, szinte ilyenkor legszebb a természet. Nem is bántuk meg. A sokszínű falevelek varázslatos hangulatot kölcsönöztek, egy megmásíthatalan őszi hangulatot. A párás levegő nem engedte ugyan a jellegzetes kék őszi égboltot, de ez is hozzáadta a hangulatot. 


Éttermek
Út a völgyben
Az autót a parkolóban hagytuk, s napsütésben kezdtünk sétálni a Fátyol vízesés felé. Először természetesen elhaladtunk az éttermek sora mellett, aztán a bazársor következett. Nemsokára elhagytuk a kisvasút induló állomását is. Másodsorban a cél a füstölt pisztráng volt. Tehát felfelé hamarosan elhaladtunk a patak több kanyarulata mellett, nem beszélve a kis zúgókról, s a vadas bemutatóról.

Kisvonat
Nemsokára elértünk a Szalajka-Halastó állomáshoz. Itt láttuk meg, hogy ma van (okt. 11.) a kisvasút napja, s ez alkalommal gyakrabban járnak a vonatok, s napközben több program is van a kisvasúttal kapcsolatban. Most már sajnálom, hogy korábban nem tájékozódtam ezzel kapcsolatban, hiszen du. 2 órától fotóvonat indult. Gondolom ez azt jelentette, hogy útközben többször is megállt a szerelvény érdekes fotótéma miatt. Ebben az évben ugyan lemaradtam róla, de ami késik, az nem múlik, lesz még ilyen biztos jövőre is. A jó időt pedig majd megrendeljük az égieknél.

Tő növényekkel
Tó oldala


Továbbiakban elhaladtunk a halastavak mellett, s szerencsére nyitva volt a füstölt hal áruda. Ez azért már elég jelentősen kibővült legutolsó látogatásunk óta. Most már meleg ételt is lehet itt kapni, de természetesen csak pisztrángból készülteket.

Bővült a kínálat káposztasalátával, kályhában sült pisztránggal és más pisztrángból készült finomsággal. Eleve ez volt a cél, de azért felmentünk a Fátyol-vízesésig, mert úgy gondoltuk – a patak vízhozama alapján – eléggé tele lehet most, így aztán tényleg a nevében mondott fátyolra hasonlít. Nem is csalódtunk benne. Én kb. 3 évvel ezelőtt láttam hasonló bő vizet.

Füstölt pisztráng
Ez maradt belőle
Mivel nagyon jó volt az idő, így kirándulók is voltak bőségben. Mi is néhány fénykép készítése el is indultunk visszafelé. Hamar elértünk a füstölt pisztrángot árusító helyhez, ahol ki is kértük az ebédünket. Utólag még egy pohár forró teát is kértem, mert az időjárás ott ülve nem igazán volt szívmelengető, inkább egy kicsit hűvös. Kellemesen felmelegített.


Őszi erdő
Dámszarvas a vadasparkban
Villa Negra
Ebéd után még szétnéztünk egy kicsit a tó partján, s meglátogattuk a vadasparkot is. Innen már hamar leértünk az éttermekhez, ahol természetesen még édességhiány pótlására venni kellett vattacukrot. Már sajnos ez sem egészen a régi. Nekem másképpen él az emlékezetemben. Valahogy mintha tovább maradt volna vattaszerű, de az is lehet, hogy a levegő párás volta okozta a csomósodást.  Azért elfogyott gyorsan. Hamarosan ott is voltunk a parkolóban és indulhattunk haza. Az idő és a természet gyönyörű volt a napsütésben. Külön élményt jelentett a vizekbe belehulló falevelek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése