2015. február 22., vasárnap

EVBK kirándulás Sárospatak - Rákóczi várSárospatak Rákóczi vár - bejárat

Várudvar a bejárat felől

A kirándulás második részének ismertetésére csak most jutott időm, Ez részben az én hibám is, de most voltak fontosabb dolgok. 
Így miután megismerkedtünk Kazinczy Ferenc életével, munkásságával és részt vettünk a múzeum interaktív játékában, újra beültünk a buszba, s egy rövid út után már ott is álltunk a Rákóczi vár előtt. Emlékeimben valahogy hosszabbnak tűnt annak idején az út. Persze akkor még középiskolás voltam és osztálykirándulás keretében jártuk végig Észak-Magyarország jelentős műemlékeit osztályfőnökünkkel, aki még akkor kijelentette, hogy nem hajlandó eljönni velünk több napos osztálykirándulásra, amikor elkezdtük középiskolai tanulmányainkat.
Így visszaemlékezve azért jók voltak azok a kirándulások, hiszen sok szépséget fedeztünk fel, s bizony még a korosztályomban is voltak olyanok, akik például nem is hallottak Tákosról, Csarodáról. Én Vizsoly és Monok mellett ezeken a helyeken is jártam. Még ma is emlékszem ezekre a helyekre.
De térjünk vissza Sárospatakra a Rákóczi várba. Ahogy beléptünk a vár kapuján Rögtön egy más világban találtuk magunkat. Első utunk a Vörös toronyba vezetett, ahol megismerkedhettünk a vár és lakóinak történetével, egyúttal megismerhettünk egy kis részletet Magyarország történelméből.
Nagyon szigorúan vették a fényképezést, gépenként 2000 Ft-os fotójegyet kellett volna vásárolni a belső termekben való fényképezésért. Ezt mind helyileg határozzák meg. Egerben a fotójegy a várban 1000 Ft. Hogy a két hely azonos fajsúlyban van-e azt nem az én tisztem eldönteni. Szerintem a maga nemében mindkettő egyformán fontos. Az egri a törökök megállítása miatt, a pataki pedig a Rákócziak végett.

Vörös torony
Egyik sarokszoba a sok közül
Vörös torony


A sárospataki várat 1997 és 2003 között felújították, ekkor nyílt új kiállítás a Vörös toronyban a Rákócziak dicső kora címmel. A kiállítás első 5 tematikai egysége a Rákóczi családról szól egészen a szabadságharcig bezárólag. Nagyon jó ebben a kiállításban, hogy nem csupán II. Rákóczi Ferencről és a szabadságharcról szól, hanem annak is nagy figyelmet szentel, hogy a Rákócziak milyen szerepet foglaltak el a magyar történelemben. Így aztán bővíthettük ismereteinket I. Rákóczi György és Lórántffy Zsuzsnna tevékenységéről, akik az iskola és az egyház pártfogói hírében álltak. A Vörös toronyban teremről teremre sétálva nemcsak a család tagjaival, azok tetteivel ismerkedhettünk meg, hanem a korabeli berendezési tárgyakat is megnézhettük. Itt a lényeg a korabelin van, mert sajnos a pataki vár berendezését jórészt elhurcolták, így a környékbeli települések viszonylag épen maradt épületeiben vagy a padlásom megmaradt bútorokkal rendezték be.

Vörös torony tetején
Bodrog
Sub Rosa 


Érdekessége a várnak a Sub Rosa erkély. Ez a kerek szobácska egy stilizált rózsáról kapta a nevét, amely a boltozatának zárókövét díszíti. 1651-ben készült el Rákóczi Zsigmond esküvőjére. Az esketési szertartás a Vártemplomban volt, Comenius vezetésével zajlott le. A középső kép nem az én munkám, a fentebb említettek miatt. Ezt a netről töltöttem le, köszönet érte Hapák Józsefnek.


Ágyú a vár fala mellett
Ágyúöntő műhely - kiállítás
A vár mellett egy ágyúöntő műhely rekonstrukcióját nyitották meg, Itt végig lehet nézni, hogyan is öntötték régen az ágyúkat. Megnézhettük milyen fémből készültek, hogyan készült a negatív forma, aztán pedig hogyan öntötték ki a csövet és hogyan szerelték össze az ágyút. Kimondottan érdekes volt, a hosszú ágyúcsövek kiöntése, hiszen ehhez mélyebb üregre volt szükség mint az ágyú csövének a hossza. Kemény munka lehetett az ágyúöntés, ugyanúgy, mint bármilyen középkori fegyverkészítő munka. Tisztelet érte azoknak, akik ezt választották.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése